Het Compton Opus A276 Theaterorgel
Het Compton Theaterorgel staat
sinds 2005 in het Kunkels draaiorgelmuseum te Haarlem
Het lokale Servicepagina
Het Compton Theaterorgel te Haarlem
De Nederlandse Orgel Federatie (kortweg N.O.F.) doet samen met zijn bestuur en het technische team van Haarlem hun uiterste best u van de meest kwalitatieve service te bieden. Op deze website kunt u lezen wat wij voor u kunnen betekenen maar vooral wat u voor ons kunt betekenen.
Eén van de leukste evenementen.De Leden voor Leden dag.Zaterdag 23 November vanaf 10:30 uurKunkels Draaiorgelmuseum, Küppersweg 3 HaarlemSpeciaal voor leden van de Nederlandse Orgel Federatie en genodigden. Op Zaterdag 23 november 2024 houden wij een Leden voor Leden dag.Wat kunt u verwachten op zo'n ledendag ?Bijvoorbeeld: Lekker genieten van de muziek op het theaterorgel en andere muziekinstrumenten Mogelijkheid tot zelf mogen spelen op het indrukwekkende Compton theaterorgel Korte Masterclass "Hoe werkt een theaterorgel ?" Samen muziek maken met zoveel mogelijk muziekinstrumenten Tussen de middag genieten van een lunch Leden met elkaar praten over alles wat maar met muziek en theaterorgel te maken heeft Gezellig samenzijn Diverse demonstraties op het theaterorgel Wat zijn we van plan in de nabije toekomst ? ... en nog veel meer. Entree is voor onze leden op dit evenement gratis. Het zou leuk zijn als u ook uw eigen muziekinstrument meeneemt. Uw gastheer en presentator: Jan Roffel Wij zouden het erg leuk vinden om u te kunnen verwelkomen. Komt u ook of wil u meedoen ? Graag. Aanmelding Leden voor Leden Dag Graag wil ik langskomen en/of meedoen aan de Leden voor Leden Dag:* = Verplicht in te vullen veld Naam * Lidnummer * Email Adres * Wil graag op het Compton Theaterorgel spelen * Ja Nee Misschien Ik neem ook eigen muziekinstrument mee * Ja Nee Indien Ja, welk muziekinstrument wilt u meenemen ? Ik wil graag gewoon komen luisteren en genieten (Géén...
Het technisch team heeft al heel wat uurtjes/dagen/maanden gestokenin de wederopbouw van het orgel. Het is al heel ver gevorderd.Om u te laten delen in deze voortgang van dit orgel, hier onze belevenissen. Deze pagina bevat aardig wat foto's. Dit betekent dat het inladen van deze pagina iets langer zal duren bij langzamere internetverbindingen. In september, oktober 2005 hoorden we van onze vriend en NOF- bestuurslid Jan de Boer dat het Compton orgel in Middelburg uitgebouwd moest worden en of wij daarbij wilden helpen.Wij zeiden daar spontaan ja op en op 4 november 2005 begonnen we enthousiast met behulp van een aantal bestuursleden en leden van de Zeeuwse Theater Orgel Stichting met het uitbouwen, met een huisje op een camping als uitvalsbasis. Al dat reizen vonden we maar tijdverlies.Op 11 november kwam een van de helpers met een grote vrachtwagen voorgereden en onder grote belangstelling van de lokale radio begon de verhuizing.Na het overgrote deel van de onderdelen als pijpen, windlades e.d. bij de opslagruimte in Hillegom te hebben gebracht, zijn we naar het einddoel gereden: het Kunkels Museum te Haarlem.Terwijl er werd overlegd over de bouw van de orgelkamers zijn we alvast begonnen met het reviseren van de windlades: magneetkapjes controleren op roest en schoonmaken, de magneten testen en kapotte repareren, de balgjes verwijderen en schoonmaken en de lijm- en pakkingresten uit de windlade verwijderen om de nieuwe balgjes zo snel mogelijk weer terug te kunnen plaatsen.Dat moest zo nauwkeurig mogelijk gebeuren om de kleppen goed hun luchtgaten af te laten sluiten. Gebeurd dit niet en je zet de pijpen terug en de wind aan: het orgel begint uit zichzelf te spelen, de zogenaamde ‘hangers’. Gevolg is een hoop extra werk, vaak in de meest onmogelijke houdingen.
Het Compton Theaterorgel heeft natuurlijk een rijke geschiedenis wat zo'n prachtorgel natuurlijk ook verdient.Van 2 december 1983 tot en met 3 december 2003 speelde het Compton 3/11 theaterorgel in de Concert- en Gehoorzaal te Middelburg. Het is misschien interessant om eens stil te staan bij een stukje geschiedenis van dit instrument. Even korte cijfers:1935 – 1961 De Majestic Cinema in Rochester;1961 – 1981 Roman Catholic Church in Orpington-Kent1981 – 2005 Concert- en Gehoorzaal te Middelburg2005 - tot ver in de toekomst ;-) Draaiorgelmuseum te Haarlem.We gaan dan terug naar 1935 toen het orgel gebouwd is. The John Compton Organ Company De vraag naar theaterorgels in het begin van de vorige eeuw resulteerde in de fabricage van deze orgels in verschillende delen van de wereld.Het pijpwerk was, onverschillig welk fabricaat, allemaal van gelijkwaardige constructie en karakter.Gebaseerd op de romantische stijl van de klassieke orgels rond 1900.De elektrisch aangedreven windvoorziening was technisch gezien in een ver ontwikkeld stadium in de tijd, dat dit type “unit”orgel – ook wel “extention”orgel genoemd – geaccepteerd werd als het meest geschikte orgel voor theaters.De elektromagneetjes, nodig om de windvoorziening voor de pijpen in de windladen te sturen, hadden het predikat “betrouwbaar” gekregen.Afgezien van dergelijke elektro-pneumatische akties voor de pijpen en percussies, werden dergelijke mechanismen ook gebruikt voor het zogenaamde multi-kontakt relais. Het relais, met als funktie het centrale schakelsysteem tussen de speeltafel en het pijpwerk, is te vergelijken met de funktie van de telefooncentrale als centrale schakel tussen abonnees in een telefoongesprek.Orgelbouwers baseerden de relais op het systeem als ontwikkeld door Würlitzer, naar de ideeën van de Engelsman Robert Hope Jones. Dit systeem had echter zeer veel ruimte en windtoevoer nodig en was dus zeer kostbaar.John Compton startte als enige orgelbouwer experimenten met een systeem, dat...
De NOFiteiten, Nederlands beste glossy Theaterorgel magazine.
Een prachtig Nederlandstalig blad met veel info over theaterorgels, wetenswaardigheden, activiteiten in Nederland en soms daarbuiten en in het middenkatern bladmuziek, speciaal gearrangeerd voor het theaterorgel.