Het orgel in het Passage Theater in Schiedam werd in opdracht van Abraham Tuschinski in 1933 gebouwd. De opdracht voor een cinema-orgel werd verleend aan de Schiedamse orgelbouwer Standaart die er een orgel plaatste met 10 stemmen en met een 3-klaviers speeltafel. Bij het ontwerp werd advies verkregen van Reginald Foort. Op zaterdag 23 december 1933 opende het theater met een filmprogramma, een optreden van Alex de Haas en aan het orgel zat Pierre Palla. De stad had naast buurman Rotterdam nu ook een echt Tuschinski Theater. Het orgel was direct een succes, Pierre Palla kreeg bij zijn optreden talloze open doekjes, Standaart kon trots zijn.

Het orgel is gebouwd volgens het unitsysteem en de 10 stemmen van het orgel zijn:

Tuba, Diapason, Tibia, Clarinet (was oorspronkelijk een Krumet), Hobo, Kinura, Viole, Viole Celeste, Bourdon/Fluit en Vox Humana. Ook heeft het orgel een Harp/Vibrafoon, Xylofoon, Carillon (glockenspiel), Buisklokken en zoals dat toen genoemd werd een "Jazz" set waarmee de toyset werd bedoeld met de trommmels, bekkens, castagnetten, tamboerijn, sleebellen enz. Ook ontbreken natuurlijk de treinfluit, het vogelfluitje en de sirene niet, alles zit d'r op en d'r aan.

Na de opening werd de vaste bespeler van het orgel Joop Walvis die algauw erg populair werd en een eigen publiek naar het theater trok. In de oorlog moest hij onderduiken maar direct na de oorlog zat hij al weer gauw aan het orgel. Ook hebben op dit orgel gespeeld Cor Steyn, Guus Jansen, Gerard Bressers en Cor Standaart. In de jaren zestig raakte het orgel in ongebruik totdat in 1975 de NOF het orgel weer nieuw leven in blies. In dat jaar werd ook de zaal verbouwd wat helaas ten kostte ging van de akoestiek. De stoffering van de zaal maakte de zaal behoorlijk droog en dat is voor een orgel niet fijn. Maar gelukkig werd het orgel nog steeds gewaardeerd en trokken de NOF concerten regelmatig volle bak zoals bijvoorbeeld met Reginald Dixon in 1976. Ook traden er regelmatig Amerikaanse organisten op zoals Lyn Larsen, Dennis James, Ashley Miller maar ook Nederlandse organisten als Bernard Drukker, Piet Broersma, Ray Wells, Jan van weelden, Hans Nottrot en nog eens een keertje Joop Walvis.

Eind jaren negentig besloot de gemeenteraad dat het theater dicht ging, er werd een nieuw "Theater aan/de Schie" gebouwd. Het orgel werd door de NOF opgeslagen, gereviseerd en opnieuw opgebouwd in het nieuwe theater en er vonden weer maandelijks concerten plaats. Totdat de gemeenteraad besloot dat het allemaal professioneler moest en het onderhoud overging naar een 'echte orgelbouwer'. Helaas had deze weinig kaas gegeten van theaterorgels. Nadat hij het orgel onderhanden had genomen, moesten de eerste de beste concerten worden afgeblazen omdat het orgel het niet deed. Het orgel is toen zo'n 5 jaar nauwelijks meer gebruikt. Gelukkig heeft men bij de gemeente de NOF later weer gevonden. Er worden alweer een aantal jaren concerten georganiseerd.

 

Vertalen

Dutch French German Italian Spanish